Vaste planten vermeerderen door delen

Een mooi klusje in het vroeg voorjaar

In het vroege voorjaar is het ongeveer het dankbaarste klusje wat je in de tuin kunt doen. Het delen van vaste planten. Hoe leuk is het om je favoriete plant in vijf stukken te delen waardoor je plezier van het vorige jaar vijf keer zo groot gaat worden in de komende zomer. Het delen van planten klinkt makkelijk en dat is het ook. Scherpe schone messen zoals je soms op internet leest heb je echt niet nodig. Een goede spade en goed mikken is voldoende. Eerst steek je de hele pol los maar je laat de plant in de grond staan. Daar staat hij lekker stevig zodat hij niet gaat bewegen onder het geweld van de spade. Vervolgens steek je het in meerdere stukken zoals jij het goed vind voelen. Aan ieder stuk moeten zowel wortels als kleine blaadjes zitten. Dat is de enige vereiste. je pakt de losgestoken stukken uit de grond en je poot ze op hun nieuwe standplaatsen.

Welke planten zijn deelbaar en welke niet

Planten die deelbaar zijn, zijn polvormende planten. Zie je meerder scheutjes naast elkaar de grond uit komen dan is het waarschijnlijk een geschikte plant om te delen. Bij sommige planten komen alle scheuten uit één punt. Deze planten zijn waarschijnlijk niet of heel moeilijk deelbaar.

Vandaag in Hof van Uden

Vandaag in Hof van Uden was het tijd om enkele planten te delen. Voor sommigen was het nog te vroeg omdat er nog geen bladrozet zichtbaar was. Vandaag was het tijd voor Salvia Carradonna, Coreopsis full moon, Leucanthemum maximum, Allium millenium, En Helenium orange dwarf. Vandaag is de tuin weer met minstens 150 planten gegroeid. Dat gaf een goed gevoel.