tuin in bloei

Tuinonderhoud in Hof van Uden.

Hof van uden staat inmiddels bijna volledig in bloei. natuurlijk waren er vanaf maart al wat planten in bloei maar nu in Juni wordt het langzaam een mooie bloemenpracht.

Grappig is dat bezoekers het vaak bijzonder vinden dat de tuin wordt bijgehouden met gemiddeld zo’n negen werkuren per week. Op de één of andere manier denken veel mensen nog steeds dat een vaste planten tuin meer werk zou zijn dan een tuin vol struiken. Volgens mij is dit een misverstand. Vaste planten sterven in de winter bovengronds af en kunnen dus ongeveer allemaal bij de grond worden afgeknipt in de winter. Bij wijze van spreken zou je het met een maaimachine kunnen doen. één keer per jaar dus. Struiken daarentegen worden ieder jaar ietsje groter en moeten continue in model gesnoeid worden. De één in april, de volgende in juni, en een ander mag je nooit knippen… Iedere struik behandel je weer ietsje anders dan een ander. Veel werk dus. Natuurlijk heb je ook nog onderhoud in de zin van onkruid verwijderen. Bij een struikentuin en een vaste planten tuin is het principe hetzelfde. Als je planten maar dicht op elkaar staan, dan maakt onkruid op een gegeven moment nog maar weinig kans. Daar waar de zon de aarde raakt ontstaat onkruid. Als je dat kunt voorkomen ben je een heel eind en kun je gaan genieten. Besparen op het aantal vaste planten wat je gebruikt per vierkante meter is in veel particuliere tuinen dat ook het begin van veel werk..

Woekeraars en dominante vaste planten.

Veel particuliere tuinen kennen een probleem met woekerende onkruiden of erger nog woekerende vaste planten. Onkruiden die vervelend zijn leer je vanzelf herkennen. Woekerende vaste planten worden vaak niet als zodanig omschreven op de websites die planten verkopen. Daar staan vooral de positieve eigenschappen omschreven. Een tip is misschien om bij het kopen van een vaste plant ook eens het potje van het kluitje af te halen om te kijken of de plant worteluitlopers maakt. Dit zijn de lastigste planten vaak. Je poot ze op een plek maar ze blijken ondergronds aan uitbreiding te doen. Dit type planten kun je poten binnen een cirkel van ecolat als je ze toch erg graag zou willen. In de tuin in Uden staan bijvoorbeeld de phystostegia en de Nepeta siberica in zo’n cirkel. Ondergronds dus geen verassingen meer. Het probleem met dit type vaste plant is namelijk dat je uiteindelijk een tuin over gaat houden met alleen maar deze planten er in. Ze veroveren gewoon de plek van de buren.