Heleniums in Hof van Uden

Heleniums in de tuin

Heleniums: een plantenfamilie om van te houden

Jarenlang werden ze minder gewaardeerd maar ze komen meer en meer terug. We hebben het over Heleniums. Door het overvloedig gebruik van gele kleuren in de tuin in de jaren zeventig, zijn gele en oranje kleuren een flinke tijd taboe geweest. In de jaren negentig moest alles roze en blauw zijn. Geel en oranje bloemen werden vaak als ouderwets aangevoeld. In de tegenwoordige tijd zijn steeds vaker alle kleuren weer welkom. De Helenium soorten met vaak een mengeling van oranje en geel komen langzaam terug in de tuinen. En wat een feest is dat. Een plantenfamilie waar je van gaat houden zodra je ze gebruikt.

Heleniums in Hof van Uden

Het zijn oersterke planten met vaak een lange bloeiperiode. Ongevoelig voor ziekten en schimmels en super winterhard. Ze groeien op iedere grond, inclusief klei. Tegenwoordig zijn Heleniums er ook in alle maten. Variëteiten van een halve meter tot variëteiten van meer dan twee meter. In Hof van Uden staan vooral de ondersoorten die niet makkelijk omvallen. Helenium amber dwarf is wat dat betreft de grote favoriet. Verder vind je in Hof van Uden nog de Helenium moerheim beauty, de Helenium sahins early flower de Helenium kanaria en de lage, vroeg bloeiende Helenium wyndley.

Combineren

Heleniums kun je prachtig combineren met paars en blauw bloeiende planten. Een goede combinatie kun je maken met Perovskia en Agastache soorten. Alles wat blauw is lijkt nog blauwer als er een oranje gele Helenium in de buurt staat. De warme kleuren van de Heleniums geven de tuin een heerlijk zomers gevoel. In tuinen waar siergrassen een hoofdrol spelen zijn oranje Heleniums ook een heerlijke toevoeging tussen het geel kleurende gras.