Grondverbetering met organische materialen
Januari 2024 stond in Hof van Uden vooral in het teken van grondverbetering. We hebben op het perceel te maken met grond wat in het verleden gebruikt werd als landbouwgrond. In de landbouw is het gebruik van organische materialen (plantenresten) lange tijd niet of nauwelijks gedaan. Uiteraard is het ook niet goedkoop om op een groot perceel bijvoorbeeld compost aan te brengen. In plaats daarvan gebruikt(e) men vaak kunstmest of vloeibare koeienmest. Als je daarnaast de geoogste gewassen gaat afvoeren dan komen er steeds minder vezels (organische stof) in de grond te zitten. De grond wordt steeds lichter van kleur en de grond is steeds minder in staat om vocht en mineralen vast te houden.
Nieuwe plantvakken nieuwe toplaag
Alle plantvakken die zullen worden ingeplant in het voorjaar van 2024 worden dus voorzien van een toplaag van compost. Wat zullen de nieuwe plantjes in Hof van Uden hier heerlijk op groeien. Het bodemleven zal er een enorme boost van krijgen. Eigenlijk is het in iedere particuliere tuin heel raadzaam om in de winter wat organische stof toe te voegen aan de bodem. Dit kan compost zijn maar ook potgrond, bladaarde, tuinaarde of iets anders. Als het er maar zwart uit ziet. Bij bestaande plantvakken strooi je het een beetje tussen de planten maar bij nieuwe plantvakken grijp je je kans. Daar begin je gelijk met een flinke laag.
Wormen
Voor doorgewinterde tuinlieden is de hoeveelheid regenwormen in de grond een belangrijk gegeven. Grond waar geen regenwormen in voorkomen is vaak arm aan organische stof en droog. Eigenlijk hebben de wormen hier gewoon niks te eten. Wormen produceren wormenmest zodra ze wel wat te eten hebben. Bij de aanvoer van organische stoffen zorg je dus ook voor een beter bodemleven en eigenlijk ook voor meststoffen in de vorm van wormenmest.
Compost als toplaag of doorspitten
Compost kun je door de grond spitten of als toplaag neerleggen. Dat laatste heeft nog een paar grote extra voordelen. Door compost als toplaag te gebruiken warmt de grond minder op door de zon op hete dagen. Zand kan namelijk veel heter worden dan vezelrijk materiaal. Denk hierbij maar eens aan het strand op een hete zomerdag. Het zand op het strand bevat bijna geen organische stof en dat kan dus erg heet worden. Plantjes houden meestal niet van hitte in de grond. Er is nog een groot voordeel van compost als toplaag. De grond is beter bewerkbaar voor de schoffel en vocht verdampt minder snel uit de grond. Dat laatste wordt steeds belangrijker bij de steeds drogere zomers.